A hétköznapok forgatagában, taposó malmában, amikor a napi rutin és logisztika kitölti a nap 24 óráját, lehet, hogy észre sem veszed, hogy a legfontosabbra, a párodra és a kapcsolatotok ápolására sem időd, sem energiád nem maradt.  Amikor este a konyhából, vagy a gyerek szobájából bebújsz a párod mellé, már csak aludni szeretnél, nem pedig kedvesen hozzá bújni. Pedig a társkapcsolatot nagy szeretettel gondozni és ápolni kell minden nap, hogy virágzó, eleven, jól működő legyen.

Ha az alábbi tüneteket észleled a párkapcsolatodban, sürgős segítségre szorul:

1./ Keveset beszélgettek, tervezgettek, csak a munkamegosztás tölti ki a kommunikációtokat.

2./ Kevesebb az intimitás, ölelés, testi érintés. Elmaradnak a reggeli és esti puszik és a szerelmeskedések.

3./ Nem várod már haza olyan kitörő örömmel, és szaladsz elébe üdvözölni, mint korábban.

4./ Ha összerándul a gyomrod, amikor maghallod a kocsi ajtó csapódását, vagy a kulcs csörgését a zárban.

5./ Kevés idő jut egymásra, mert mindketten a munkátokra, hobbitokra, barátokra koncentráltok, és már nem fontos, mit gondol, érez a másik.

6./ Egyre több a kritika, a beszólogatás, az elismerés, dicséret, megértés helyett.

7./ Hazugságokkal, játszmákkal, ferdítésekkel próbáljátok takargatni és a szőnyeg alá söpörni a problémákat, ahelyett, hogy megoldanátok azokat.

8./ Sokat veszekedtek és elbeszéltek egymás mellett, nincs konszenzus, feloldódás, kibékülés, csak sértődés és duzzogás.

9./ Hiányzik a kellő tisztelet, elismerés mindkét fél részéről, amikor már nem építő és szeretetteljes a kapcsolat, hanem romboló, pusztító.

10./ …és, ha ezeket már mind végig zongoráztad, és nem ismerted fel, hogy gáz van, és le kellene ülni és egymás szemébe nézni, na ilyenkor jelenik meg a 3., aki tünemény, kedves, cuki, szexi….egy darabig, de ez már egy másik történet.

Amennyiben ezek a kérdések foglalkoztatnak és felismertél az életedben 1-2 ilyen jelet a felsoroltakból, akkor azt javaslom, hogy kedvesen, csendesen hozd a párod tudomására, mi az,  ami nem tetszik.

Valahogy így:

  • nekem rosszul esik, hogy …
  • engem bánt, hogy …
  • nekem jól esne, ha … és figyeld a reakciót.

Ha a 10-ből 2-4 tünet is felütötte a fejét nálatok, akkor sürgős beavatkozásra van szükség. Ez már nem oldódik meg magától, mindenképp kommunikálni kell egymással, és  akár külső szakember segítségét is érdemes igénybe venni.

Amennyiben 5-nél több jel is arra utal, hogy teljesen elhidegültetek egymástól, azt jelenti, hogy egyedül már nem tudod megmenteni, teljesen összedől az életed. Ebben az esetben kimondottam ajánlom, hogy szakember segítségét kérd.

 

Lélekmentor | Life coach | Mediátor