Azt gondolom, és tapasztalom, hogy a pénzügyi kultúránk általánosságban a béka feneke alatt van. Pedig pénzügyi problémája mindenkinek van. Ha van pénze azért, ha meg nincs, még inkább. A pénzügyi tudatosságot pedig már az iskolában jó lenne elsajátítani.

Azonban ez egyelőre nem így van, ezért sok buktatón, csalódáson, veszteségen át vezet az út, amíg megtaláljuk a számunkra kézenfekvő megoldásokat. Velem is ez történt, amikor magamra maradtam, és próbáltam okosan, jövedelmezően összerakni a portfóliómat, és másokra bíztam annak kezelését. Korábban nagyon népszerűek voltak az úgynevezett befektetési egységhez kötött életbiztosítási szerződések. Akkor úgy gondoltam, hogy ez egy jó lehetőség arra, hogy megőrizzem a pénzem értékét, és gondoskodjak a nyugdíjas éveimről. Ezekkel csupán az volt a probléma, hogy csak az üzletkötő és a cég könyvelte el a nyereséget, a pénzecskéjét megőrizni akaró átlagember viszont nem.

Miután több év távlatából megtapasztaltam, hogy ezek a lehetőségek nem az én pénztárcámat gyarapítják, eldöntöttem, hogy a saját kezembe veszem a pénzügyeim kezelését. Ekkor kezdtem el tanulni, könyveket olvasni, képzésekre járni, és olyan kapcsolatrendszert kialakítani, akik már előrébb járnak ebben a témában. A networking és a cashflow tanfolyam kapcsán találkoztam olyan előadókkal, mentorokkal, akik formálták a pénzügyi tudásomat, könyveket és képzéseket ajánlottak. Ugyanis meggyőződésem, hogy mind ez tanulható, tervezhető, és a buktatókon át vezet a sikeres megvalósítás. Amíg nem járjuk be ezt az utat, akkor az történik, mint aki megnyeri a lottó ötöst, hirtelen a nyakába szakad egy rakás pénz, és nem tud vele mit kezdeni, szétszórja, és két év múlva szegényebb lesz, mint előtte volt.

Fontos ennek az egész folyamatnak az eredetét, a lelki leképződését is megvizsgálni.

Ilyen kérdéseket célszerű feltenni magamnak, és őszintén megválaszolni:

• Mit jelent nekem a pénz, a gazdagság?

• Mikor tudom, hogy már elértem azt?

• Mennyi a havi bevételem és kiadásom?

• Mennyit tudok félretenni, és azt mibe fektetem?

• Mit szeretnék megvalósítani, ha anyagilag független leszek?

Hasznos és szórakoztató könyvnek tartom Dr. Tóth András: Ősember a pénztárcámban – Miért olyan nehéz meggazdagodni? című könyvét, amiben így ír: „Nagyon sokaknak nem érdekük, hogy Ön anyagilag független legyen. Egy munkahelyen a munkáltató szereti, ha az emberek kiszolgáltatottak nekik, ha el vannak adósodva. Akkor azt lehet tenni velük, amit csak akarnak, hiszen úgysem tudnak felmondani. Sőt, még az állam is szereti a jól eladósodott polgárokat, mert egy független ember sokkal nehezebben tartható kordában.”

Nekem a függetlenségem mindennél többet ér, ezért a mai napig tájékozódom, tanulok. Természetesen, itt nem csak az anyagiakra gondolok, bár ez nagyon fontos szempont. Számomra azt jelenti, hogy nem az államtól, vagy egy multitól várom a fizetésemet, hanem megteremtem magamnak. Mindig csak annyit költök, amire szükségem van, már nem dőlök be a reklámoknak és a különböző akcióknak. Folyamatosan monitorozom a portfóliómat, és ha valamelyik nem jól teljesít, változtatok. Nekem ez azt is jelenti, hogy szabad vagyok, és azt teszem, amihez éppen kedvem van. Jó érzéssel végzek önkéntes munkát, mert ez is belefér az időmbe.

Visszacsatolva az elején ismertetett üzletkötő – ügynök, tanácsadó – szakértő közötti különbségekre, nézzük meg együtt, melyik, hogyan működik.

Az ügynök, – aki legtöbbször csak egy céget képvisel, – amikor leül veled tárgyalni, már előre eldöntötte, hogy a saját termékét akarja rád sózni. Elkápráztat a modern irodával, és meggyőzően magyarázza, hogy az ő terméke a legjobb a piacon. Nem hagy időt végig gondolni, utána nézni, itt és most írd alá a szerződést.

A pénzügyi tanácsadó, szakértő ellenben kikérdezi a jelenlegi élethelyzetedet, kérdésekkel segíti a célod megvalósítását. Személyre szabottan megtervezi az oda vezető utat, fogja a kezed, és közben tanácsokkal lát el, mit érdemes cselekedni. Neki nem az a legfontosabb, hogy eladjon egy terméket, hanem hogy segítsen egyensúlyba hozni a pénzügyeidet, és megtalálni a  számodra legjobb megoldást.

Tehát, ne félj kérdezni, csak válogasd meg, kitől!

Tedd meg az első lépést, és igényeld a fél órás ingyenes konzultációt, ami semmilyen kötelezettséggel nem jár, várlak szeretettel!

• Ellenben felteheted a kérdéseidet, és őszintén válaszolhatsz is rá.

• Együtt ránézünk a jelenlegi helyzetedre, és felmérjük azt.

• Megfogalmazhatod a céljaidat, és az oda vezető utat.

Jelentkezés az ingyenes konzultációra:

4 + 10 =

Vagy keress telefonon!

Munkanapokon 9-16 óra között, az alábbi telefonszámon
érsz el, vagy küldj bármikor SMS-t és visszahívlak:

+36/20 332 4592

 

Lélekmentor | Life coach | Mediátor