A networking után olyan befektetési lehetőséget kerestem, ahol nem szükséges a személyes jelenlétem, hanem a befektetett tőkém termeli a cashflow-t, ahogy Kiyosaki „nagymester” is tanítja. Ez azért volt számomra fontos, hogy szabadon, kötöttségek, főnökök nélkül élhessek, és a saját kezembe vegyem az anyagi helyzetem irányítását. 

A befektetési formák kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy kinek melyik lehetőség passzol inkább az egyéniségéhez, melyik területen mozog otthonosan. Nekem ehhez van adottságom, affinitásom, hogy meglátom a lehetőséget akár egy lepukkant lakásban is, hogy mit lehet belőle kihozni. 

Ezért amikor egy jó ismerősöm, Péter ajánlására adódott egy lehetőség, bécsi ingatlan vásárláson gondolkodtam. Ez az időszak egybeesett az ingatlan válsággal, ezért Ausztriában is nyomott áron lehetett találni lakásokat. Azonban a kiválasztásnál több szempontot is mérlegelni kell a jó döntéshez, akár Ausztriában, Magyarországon, vagy éppen Spanyolországban vásárolsz, és fektetsz be ingatlanba. 

Ingatlanbefektetési tippek, tanácsok:

Első sorban azt érdemes figyelembe venni, hogy milyen célból vásárolsz ingatlant. Saját célra, vagy befektetésnek? Hosszú távra, vagy rövid távra, 90 napnál nem hosszabb kiadás esetén (airbnb, booking).

Ha ez megvan, a lokáció, az elhelyezkedés nagyon fontos. Mi található a környéken, üzletek, tömegközlekedés, óvoda, iskola, hányadik emelet, lift, és kerékpártároló tartozik-e hozzá?

Lényeges a lakás nagysága, elosztása, állapota, berendezése. Ha ezeket összeraktad, jöhet a matek. Mennyi a ráfordítható tőkéd, milyen költségek merülnek fel az adásvétel során, mennyiért tudod kiadni, illetve a legfontosabb, hogy mennyi a hozama és a megtérülése a befektetésnek.

Amikor eldöntöttem, hogy belevágok, több lakást is megnéztem, mire találtam egy alkalmasnak tűnőt, ami a fenti paramétereknek megfelelt.  Azonban a neheze csak ezután jött. Hogyan lehet ezt hivatalosan lebonyolítani, hiszen szükség van ügyvédre, közjegyzőre, és mesterekre, akik kiadhatóvá varázsolják a kecót?

Külföldi ingatlanbefektetés nyelvismeret nélkül: 

Mivel én nem beszélem a nyelvet, sem a jogi és ingatlan helyzetet nem ismertem, megbíztam az ajánlás útján kapott ismerősöm helyismeretében, tapasztalatában. Így sikerült felújítani, és bérlőket találni a befektetésemhez, ami azóta is működik, és a mai árakat tekintve megtöbbszöröződött az értéke. Ma már itthonról, online intézem a kiadással kapcsolatos banki, könyvelési feladatokat, mert nem igényel személyes jelenlétet.

Ezért is érdemes foglalkozni a kapcsolatépítéssel, ezekből születnek az ajánlások, amiknek köszönhetően olyan dolgok történhetnek, mint hogy külföldi ingatlanba fektet be valaki, nyelvismeret nélkül.

Azt nem állítom, hogy mindig felhőtlen volt a bérlőkkel a helyzet, de mindig sikerült békésen, határozottan, akár jogi úton elrendezni a felmerülő vitákat.

Azt gondolom, hogy ez egy win-win helyzet, hiszen nem járok hetente a bérlők nyakára, ha pontosan, és rendszeresen utalják a bérleti díjat, viszont megoldok bármilyen felmerülő nehézséget. 

A bevezetőben feltett kérdésre is válaszoljak, miért éri meg az ingatlanbefektetés?

Nos, azt gondolom, hogy az évek során a jól megválasztott lakás megtöbbszörözi az értékét, és közben folyamatosan, hónapról hónapra termeli a bérleti díjat. Az ilyen kisebb szervezést-egyeztetést igénylő feladatokon kívül nem igényel extra munkát, mert ezt online is tudom intézni, és az ügyek intézéséhez utazásra sincs szükségem. Minimális időráfordítás, nagy haszon.

 

Lélekmentor | Life coach | Mediátor

Kérdés merült fel a témával kapcsolatban? Itt írhatsz nekem üzenetet:

3 + 5 =